Når vi går ved siden af hinanden, mens vi snakker, lytter vi bedre og finder lettere frem til fælles løsninger bagefter. Ny forskning giver en enkel opskrift til at tø fastfrosne parsamtaler op på gåture i det fri. Noget som er ekstra påkrævet i en indelukket coronatid.
Af: Nils Lind, parterapeut, Kolding.
”Hjortene flygtede ikke, som de plejede. Dyrene blev stående og iagttog nysgerrigt parrene, mens de gik tæt forbi i lavmælt samtale.”
Det er forsker og forfatter Poula Helth, der fortæller om én af sine iagttagelser under et forsøg i Dyrehaven nord for København. Her deltog par over nogle måneder i forskningsprojektet ”Par i bevægelse i naturen” med det mål at forebygge skilsmisser og øge trivslen hos parrene gennem bedre og mere konstruktive samtaler.
Så hvis dådyr, krondyr og sikahjorte kan bruges som barometer, var der altså en særlig ro over samtalerne hos de par, der deltog i projektet sammenlignet med andre par på skovtur 🙂
Metoden bestod af to ting. Parrene skulle:
- Gå sammen i naturen
- Følge en enkel metode, hvor de bl.a. skiftedes til at have taletid og gengive den andens hovedbudskaber. Endelig skulle de også gå sammen i stilhed sammen i en periode.
Poula Helth gennemførte projektet sammen med sin partner Hans Jørn Filges og har netop udgivet bogen ”Gå og forstå – vejen til den gode samtale i parforholdet.” Parret havde selv ti år tidligere løsnet en tilsyneladende gordisk knude af konflikter i deres parforhold ved at skifte gear fra skarpe meningsudvekslinger uden reel lytning til den langsomme og mere tænksomme samtaleform, som opstår, mens man vandrer sammen ved siden af hinanden.
Gammel viden – ny drejning
Jeg tror, at vi alle kender til den mere afslappede indre stemning og måde at snakke sammen på, som man opnår på en gåtur. I disse år vælder det frem med ny videnskabelig forskning og indsigt om vandringens fortræffeligheder. Fx udgav sundhedsforsker Bente Klarlund i 2018 den vildt populære ”Gå-bogen: Gå, så går det nok…”
Man kan godt sige, at de mange moderne forskningsresultater bare dokumenterer og systematiserer gammel visdom. For der er mange – lige fra antikkens græske filosoffer til danske Søren Kierkegaard – der har prist vandringens velsignelser. Fx skrev Kierkegaard:
”Tab for alt ikke lysten til at gå: Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.”
Men Poula Helth og Hans Jørn Filges giver med deres projekt den gamle viden en værdifuld drejning, så den kommer klemte parforhold til gavn. For hvis et par har svært ved at snakke konstruktivt sammen om deres uenigheder, hjælper det ikke stort at tage de mislykkede samtalevaner med ud på en gåtur!
De to forfattere gennemførte i 2019 et forsøg i samarbejde med Gentofte Kommune, hvor en række par kombinerede gåture med nogle enkle metoder, som er gengivet her på siden i hovedtræk.
80 procent af deltagerne sagde efterfølgende, at deres partner var blevet bedre til at lytte.
Her er nogle citater fra de deltagende par:
”Der er kommet mere luft i vores samtaler. De er blevet mere ligeværdige.”
”Vi er blevet mere ærlige, og vi afbryder hinanden mindre. Jeg er selv blevet bedre til at sige fra, hvis der er noget, jeg ikke vil.”
”Jeg synes, jeg er blevet bedre til at tale med børnene og høre, hvordan de oplever tingene. De siger, at de mærker en anden tone, når min mand og jeg taler sammen.”
Citater og links om at gå
Her er en artikel fra videnskab.dk med forskellige citater og viden om kropslige og psykiske gavnlige effekter af at vandre: https://videnskab.dk/kultur-samfund/gaa-dig-til-dine-bedste-ideer
Her er 10 citater, der inspirerer til at gå: http://pedometer.dk/10-citater-der-vil-inspirere-dig-til-at-gaa/
Citater og links om at gå
Her er en artikel fra videnskab.dk med forskellige citater og viden om kropslige og psykiske gavnlige effekter af at vandre: https://videnskab.dk/kultur-samfund/gaa-dig-til-dine-bedste-ideer
Her er 10 citater, der inspirerer til at gå: http://pedometer.dk/10-citater-der-vil-inspirere-dig-til-at-gaa/
”Par i bevægelse i naturen”:
De vigtigste punkter
Fase 1: Forberedelse hjemmefra
Før gåturen skal parret forberede sig ved at nedskrive to temaer, som man gerne vil fortælle den anden om, fx om ens følelser, tanker og ønsker om et emne, som tit skaber uenigheder i parforholdet. Det kan handle om børneopdragelse, sex, tid til hinanden, praktiske opgaver eller noget helt femte.
Fase 2: Gåturen
Før vandringen begynder, så saml en gren eller pind op fra skovbunden eller hav en med hjemmefra til en strandtur. Det er en såkaldt talepind. Den, der har pinden i hånden, har taleretten, mens den anden lytter. Det kan være en hjælp, hvis man er slem til at afbryde hinanden.
Lad os sige, at parret hedder Jens og Louise
- Når turen begynder, har Jens op til 5 minutter til at snakke om sit første emne. I de 5 minutter må Louise ikke andet end lytte, også hvis hun har en helt anden mening og oplevelse.
- Når de 5 minutter er gået, genfortæller Louise det, Jens har sagt ved at bruge så mange af hans egne ord som muligt. Til sidst fortæller Jens kort, hvordan det har været for ham at høre Louises genfortælling.
- Nu gentages punkt 1-2 med Louise som fortæller – og Jens som lytter. Nu er parret igennem første runde og tager nu fat på anden runde, hvor de to fortæller om emne 2, som de har forberedt hjemmefra.
Fase 3: Vandring i stilhed
Nu gør parret noget, som jeg personligt mener, at vi danskere gør alt for lidt: Vandrer i stilhed. Simpelthen 15 minutter uden ord, mens de fortsætter deres fælles gåtur og mærker både naturen og hinanden. Derefter fortæller de kort om noget, de lagde mærke til undervejs, og hvordan det påvirkede dem.
Fase 4: Hvad skal vi afprøve hjemme?
I den sidste del af gåturen snakker parret om nye ting, de vil tage med hjem og prøve af i hverdagen. Her er det vigtigt at være konkret og skrive tingene ned.
Læg mærke til, at samtalen i fase 1 og 2 ikke har handlet om løsninger. Det er også et kendetegn ved de metoder, jeg selv bruger i parterapi: At vente med det fremadrettede, indtil begge har talt ud om, hvordan de oplever problemet.
Gentag – og find jeres egen stil
Poula Helth og Hans Jørn Filges understreger i deres bog, at det øger udbyttet at gentage de strukturerede samtaler og gåture flere gange og efterhånden finde sin egen stil, som til sidst bliver til en god fælles vane.
Andre redskaber til gode parsamtaler
36 spørgsmål, som kan føre til (ny)forelskelse: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/forelsket
Her er en quiz og artikel om at kende hinandens kærlighedssprog: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kaerlighedssprog/
Husk det, der går godt: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/husk_det_positive/
Om at skaffe tid til at pleje forholdet:
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/tid-til-parforholdet/
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/giv-hinanden-6-sekunders-kys-lidt-mikro-romantik-hver-dag/
Noget om at få gang i dybere snakke med hinanden: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kendskab/
Den gode parsamtale skal opbygges ligesom et hus: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/fundament/
Snak om jeres uenigheder på en god måde. Den anerkendende dialog er et konkret værktøj lige til at downloade og bruge: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/lyt/