Alenetid i et parforhold er et vigtigt – og svært – emne i mange parforhold. Særligt i en Corona-tid.
Af: Nils Lind, parterapeut, Kolding.
Hvis du bor sammen en partner, hvornår har du så sidst haft hele hjemmet for dig selv, hørt høj musik eller bare fjollet rundt og nydt at kunne gøre lige, hvad der passer dig – lige når det passer dig?
Alene-tid – eller MIG-tid – er en mangelvare i mange parforhold, og da særligt under Corona-nedlukningen, som har tvunget både børn og voksne til at blive hjemme en stor del af tiden.
Når jeg kalder ”Mig-tid” for M-vitamin, er det for at understrege, at det er noget, som alle har brug for, blot i forskellig dosering. Helt på samme måde som de andre ”næringsstoffer” i parforholdet, bl.a. kærlighed, berøring, omsorg, sex, gode snakke osv. Dem har jeg skrevet en del om her på hjemmesiden, bl.a. om de syv kærlighedssprog: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kaerlighedssprog/
MIG-tid kan umiddelbart lyde som et egoist-projekt. Men faktisk bliver vi bedre til at være ægte og fuldt til stede i tosomheden, når vi både tager og giver hinanden frihed til at være alene og gøre ting hver for sig. Når man mærker og følger sit behov for at være alene, opnår man afslapning og modvirker stress. Det udbytte flytter med, når man vender tilbage til fællesskabet. Det viser forskning udført af bl.a. Thuy-vy-Nguyen, assisterende psykologiprofessor på Durham University i England.
En anden forsker på området, den belgisk/amerikanske psykoterapeut Esther Perel, har gennem mange år undersøgt, hvad der holder gnisten i live i parforhold. På et kursus, som jeg deltog i for et par år siden, underviste hun meget inspirerende om det at holde balancen mellem:
- På den ene side den trygge, sikre tilknytning i parforholdet. Her er det vigtigt, at vi er tætte med hinanden, nærværende og forudsigelige forstået på den måde, at vi er trofaste og holder det, vi lover hinanden.
- På den anden side det overraskende, det mystiske. At vove at give slip på planlægning og på indsigt i, hvad den anden foretager sig lige nu.
Vi kender vel alle sammen den helt særlige kildren i maven af længsel, når partneren er væk i et stykke tid – og gensynsglæden, når han eller hun vender tilbage.
Hvert par skal finde sin særlige balance mellem forudsigelighed og overraskelse, mellem forpligtelse og frihed, mellem sikkerhed og eventyr, mellem planlægning og spontanitet.
Mig-tid som faresignal
Problemet er, at frihedstrang tit opleves som noget, der truer parforholdet, fx hvis den ene siger: ”Jeg kan mærke, at jeg er ved at være overmæt af at være social. Jeg har brug for at være selv et par dage. Vil du være med til at kigge på kalenderen, så vi kan finde ud af noget?”
I nogle parforhold er sådan en melding helt ok og naturlig. Men i de fleste forhold ville den få alarmklokker til at ringe: Er jeg ikke god nok, er jeg kedelig at være sammen med? Er min partner på vej væk fra parforholdet?
Hvis de tanker dukker op, skal parret tage en god, åben snak om både den enes behov for at være alene og den andens bekymring for forholdet. Begge dele er naturlige, for i et parforhold er den ene som regel mere indadvendt, end den anden. At være indadvendt (også kaldet introvert) betyder bare, at man har mere brug for vitamin M, end partneren har. For de introverte er alenetid et vigtigt næringsstof, som skal til, for at kærligheden og samhørigheden kan få plads til at gro. Hvis den introverte undertvinger sit behov for vitamin M, opstår der mangel-symptomer.
Vitaminmangel
Tegn på vitamin M-mangel kan være: Øget pirrelighed og irritation over småting. Kedsomhed. Overdreven træthed og følelse af udbrændthed. En nærmest konstant følelse af at være ved siden af sig selv, at være inde i en osteklokke.
De er alle ubevidste strategier for at få lov at være i fred ved at holde omverdenen på afstand. Men strategierne kan ikke erstatte Vitamin M og har derudover negative bivirkninger: Partneren, som er mere udadvendt (ekstrovert) hører sine alarmklokker ringe og føler sig skubbet væk, i vejen eller ikke elsket. Den ekstroverte vil så typisk blive endnu mere opsøgende og forlangende i kontakten. En ond cirkel er skabt.
Nye, kreative
veje til MIG-tid
Hvis et par gifter sig midt i 20’erne og mener sætningen ”til døden os skiller” alvorligt, kan de se frem til måske 70-80 års samliv. Bedre tid til at berige forholdet, men bestemt også til at glide ind i kedsomhed, end vores forfædre havde.
Den voksende levealder og andre opbrud i samfundet skaber nye samværsformer, som letter adgangen til M-vitaminet:
Hver sin adresse
LAT betyder Living Apart Together, altså at være sammen, men have hver sin bolig. Den model, som også kaldes COLA (COuples Living Apart), er særligt populær for folk oppe i alderen, evt. efter at ét eller flere parforholds-forlis. Men særligt i de større byer vælger et voksende antal par i alle aldre et LAT-forhold.
To soveværelser
Dette er et tabu for mange, fordi det ses som et tegn på, at parforholdet er i dyb krise. Men det er ikke nogen naturlov, at man skal sove sammen hver nat, og nogle vælger fleksibiliteten i to soveværelser til at opnå alenetid, sex som aktivt tilvalg, undgå snorken eller at blive vækket, hvis de i en periode går i seng på forskellige tidspunkter, fx pga. job.
Aftal en MIG-dag til hver
Det kan ofte lade sig gøre, også i en børnefamilie, at ”dække hinanden ind,” så man med god samvittighed kan ses med venner alene, tage en solo-tur i skoven eller noget helt tredje. Den ene kan også tage ungerne med på overnatning, så partneren får en solo fridag hjemme.
Skab en hule
Hvis det er svært at komme ud af hjemmet, fx på grund af Corona-restriktioner, kan man udnævne et rum til ”hule,” hvor man så kan søge hen og få sit skud M-vitamin, når behovet opstår.
Læs artikler om COLA-forhold
Her er to artikler, som beskriver en drastisk måde at sikre alenetid på: Ét parforhold, to adresser:
https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjael/de-reddede-parforholdet-ved-flytte-hver-sig
https://www.kristeligt-dagblad.dk/liv-sjael/flere-par-vaelger-have-adresser
Udvalgte guides til gode parsamtaler
36 spørgsmål, som kan føre til (ny)forelskelse: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/forelsket
Her er en quiz og artikel om at kende hinandens kærlighedssprog: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kaerlighedssprog/
Husk det, der går godt: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/husk_det_positive/
Om at skaffe tid til at pleje forholdet:
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/tid-til-parforholdet/
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/giv-hinanden-6-sekunders-kys-lidt-mikro-romantik-hver-dag/
Noget om at få gang i dybere snakke med hinanden: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kendskab/
Den gode parsamtale skal opbygges ligesom et hus: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/fundament/
Snak om jeres uenigheder på en god måde. Den anerkendende dialog er et konkret værktøj lige til at downloade og bruge: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/lyt/