Vrede er en helt naturlig og okay følelse, som selvfølgelig opstår i samlivet med den, man elsker. Vreden kan være en vældig kraft til positiv forandring i et parforhold, men kun hvis den kommer ud på en måde, som partneren kan bruge konstruktivt. Det er emnet for denne måneds artikel.
Af: Nils Lind, parterapeut, Kolding
www.nilslind.dk
Artiklen i i januar handlede om, hvor skadeligt det er i et parforhold, når sarkasme og ond ironi bruges som forklædt vrede.
Denne gang skriver jeg om det modsatte: Når en ellers sund og naturlig vrede kommer ud som raserianfald, verbale overfald og højlydte skænderier. Det skaber revner i tilliden, trygheden og nærheden i forholdet. Nogle beskriver det som at gå på listefødder eller æggeskaller for at undgå næste raseriudbrud.
Den gode nyhed er, at man kan skaffe sig en mere hensigtsmæssig måde at sætte grænser og udtrykke sig på. Mere om det senere. Men allerførst: Kig på tegningen af isbjerget, som illustrerer denne klumme. Og tænk på talemåden ”vi ser kun toppen af isbjerget.”
Under vreden er der nemlig altid mere ”bløde” følelser, men dem kan vi ikke se, når partnerens vulkan er i udbrud. Tværtimod får udbruddet os til at gå i alarmberedskab og sætte gang i én af tre forsvarsmekanismer: 1) Kamp = modangreb. 2) Flugt = trække os væk). 3) Stivne = blive handlingslammet, ”gå i frys.” De tre er kroppens helt automatiske måder at håndtere situationer på, som føles truende.
Efter stormen
Når udbruddet er forbi, er det imidlertid vildt vigtigt at få en god snak om, hvad der skete indeni hos begge parter. For vreden er et vigtigt signal om, at noget er kommet i ubalance hos den ene part – eller i deres samspil med hinanden.
Hvis man fx føler sig overset eller afvist af sin partner og ikke oplever, at man bliver værdsat, sætter det gang i stærke følelsesmæssige reaktioner, netop fordi partneren er så vigtig for en. Der opstår vrede. Og hvilke ord på bunden af isbjerget er i spil? Måske såret, ikke god nok, ked af det.
Så kan man selvfølgelig tage det op og sige noget i stil med: ”Jeg kan mærke, at jeg går og bliver vred på dig, fordi jeg føler mig afvist og ikke værdsat. Det vil jeg gerne snakke med dig om. Er det et godt tidspunkt for dig nu?”
Men – hånden på hjertet: Hvor let er det lige? Det er faktisk de færreste danskere, der har helt naturlig og fri adgang til at udtrykke vrede på en konstruktiv måde. Jeg er selv er vokset op i et hjem, hvor vrede var en forbudt følelse. Derfor har jeg i mit voksenliv skullet arbejde med at acceptere den vrede Nils og udtrykke vreden frem for at gemme den væk.
To ekstremer
Når vreden ikke bliver udtrykt og bagefter uddybet med de bagvedliggende følelser, så bliver den enten:
- Under-udtrykt, dvs. man bider alt i sig og lader, som om der ikke er noget i vejen (selv hvis partneren spørger). Undertrykt vrede, som aldrig får afløb, fører til udmattelse og ikke sjældent selvbebrejdelser og depressive tilstande. Det kan også føre til eksplosioner, når trykket bliver stort nok. Eller man kan vise sin vrede passivt ved at undgå kontakt, nærhed og sex med den, man er vred på. Det skaber kuldebroer mellem parterne (og mere vrede).
- Over-udtrykt, dvs. temperamentet flammer op på et mikrosekund og bliver voldsom og skræmmende for partneren at være i nærheden af. Når vreden tipper over i raseri, siger man ofte giftige ting, man fortryder bagefter. Partneren kan groft sagt reagere på tre måder: 1) Gå til modangreb, og så har vi skænderiet i sin helt grundlæggende betydning: Man skænder hinanden med ord. 2) Dukke sig, prøve at pacificere sin vrede partner og begynde at gå på æggeskaller. 3) Gå sin vej opfyldt af indestængt ulykkelighed og harme.
Både under- eller overudtrykt vrede skader parforholdet, og hvis man har børn, har det desværre langtidsvirkninger for dem: Det er utrygt at vokse op i en stemning af indestængt vrede mellem far og mor. Når følelserne bag vreden ikke bliver sagt højt, er det nemt for barnet at føle sig skyldig og utryg. I hjem med mange højlydte skænderier bliver barnet ængsteligt og tager samtidig med ind i voksenlivet, at raseri er måden at håndtere konflikter på.
For nylig fortalte en klient om sin opvækst, at når far og mor inde i stuen var nået til et bestemt stadie i optrapningen, lod han sig falde fra sin barneseng ned på gulvet med et ordentligt bump for at aflede forældrenes opmærksomhed. Som voksen havde han forståeligt nok svært ved selv at håndtere konflikter med sin partner på en sund og ligefrem måde.
Indbrudstyven, smugleren
og gloriepudseren
Denne artikel er tredje og sidste i en miniserie om at undgå de mest udbredte faldgruber, som afsporer samtalen i parforholdet:
Du kan læse om flere parforholdsemner og konkrete redskaber på: www.nilslind.dk/nyheder-og-artikler/