Læs denne artikel som pdf
Giv hinanden 6-sekunders knus
og lidt mikro-romantik hver dag
Af: Nils Lind
Vidste du, at et knus på mindst 6 sekunder hver dag, når I kommer hjem, gør en kæmpe positiv forskel for parforholdet. Det er ikke noget, jeg påstår, men derimod den amerikanske forsker, psykolog John Gottman. Og han har et kæmpe datagrundlag for sin forskning. Så meget, at han med op til 96 procents sandsynlighed kan afgøre, om et par ender med at blive skilt eller ej, blot ud fra få minutters video af den måde parret er sammen på og snakker sammen på.
Nå, men hans forskning handler slet ikke om skilsmisse, men derimod om hvordan vi alle sammen kan gøre parforholdet så kærligt, robust og givende, at det kan klare rigtig, rigtig store belastninger uden at knække.
Jeg kan godt lide den måde at se det på, for som parterapeut møder jeg hver dag par, som er helt opslugte af alle deres problemer, fastlåste konflikter og alt det, der går skævt. Særligt alt det, som partneren gør forkert! Der er sjældent fokus på at gøre mere af det, der fungerer godt, og som holder to ægtefæller eller kærester sammen hele livet.
Denne artikel handler om en smule af det, som forskningen siger om, hvordan man vander parforholdets græsplæne, så der ikke ser grønnere ud andre steder.
Hverdagen er altafgørende
Ikke overraskende, så skal indsatsen lægges i hverdagen, for det er dér vi tilbringer langt størstedelen af samlivet. Man kan ikke kompensere for en forgiftet stemning i parforholdet med en romantisk ferie en gang imellem. Man skal praktisere det, jeg kalder mikro-romantik hver eneste dag.
Der er særligt tre tidspunkter på døgnet, som er afgørende for at vedligeholde forholdet i hverdagen:
- Morgen: Inden du tager af sted på job eller andet, så vær sikker på, at du ved mindst én ting om, hvad der skal ske for din partner den dag. Og rør ved hinanden hver morgen. Tag jer tid til et kram og et kys, der kan mærkes. Uanset om der er dårlig morgenstemning, stress og unger, der råber. Vis din partner – og børnene – at I to er vigtige for hinanden.
- Når I mødes igen efter dagens aktiviteter: Mød hinanden med et kys og en omfavnelse på mindst 6 sekunder, gerne mere. Hvorfor lige 6 sekunder? Det må have været fornøjelig forskning for de par, der var Gottmans forsøgspersoner. Gottman skriver selv, at det ”er længe nok til at føles romantisk.” Også selv om børnene råber ”… aaaaaadr, far og mor kysser!” og lader, som om de synes, det er ulækkert, mens der i virkeligheden drysser glæde ned i det hjertedyb, de skal bruge, når de selv skal bygge et parforhold op som voksne.
Sørg for hver dag at få bare 10 minutter for jer selv uden forstyrrelse fra telefon, tv, sociale medier eller børnebehov, som godt kan vente. Det er her, I lige lander med hinanden, får lidt rolig kontakt og holder hinanden ajour. 10 minutter er nok. I har måske jeres egen måde at koble sammen på.” Ellers kan I hente inspiration i boksen på denne side.
- Ved sengetid: Uanset om I går i seng på samme tid eller ej, så giv hinanden en omfavnelse (min. 6 sekunder), et kys og en godnat-hilsen, som bare kan være: ”Sov godt, min skat!” Lidt berøring, ømhed og nærhed gør søvnen langt bedre for begge parter.
Berøring udløser overskudshormon
Rør ved hinanden – gerne lang tid ad gangen. Det er ikke tilfældigt, at det råd er en fællesnævner for mange af de forskningsbaserede råd om at styrke parforholdet. Når vi bliver berørt af en elsket person, udløses hormonet oxytocin, som populært går under navnet ”krammehormonet.” Men et bedre ord ville efter min mening være ”overskudshormonet,” fordi oxytocin mindsker stress, skaber samhørighedsfølelse, mere følelsesmæssig åbenhed, større gavmildhed, bedre søvn, større smertetolerance, højere stofskifte, bedre forplantningsevne og en bedre kontakt med ens seksualitet. Samt en hel del mere, for at det ikke skal være løgn.
Tip til mænd
Og så lige et tip til mændene: Mænd har generelt mindre oxytocin i kroppen, og det varer længere, før de mærker virkningen af fx omfavnelser og andre slags kærlig berøring. Men længe før du selv oplever oxytocinens virkning (afslappethed, varme, følelsen af forbundethed) er din kvinde begyndt at mærke den positive overskylning. Så bliv ved med at holde om hende, selv om du tror, I har fået nok, og at det ikke rigtig giver jer noget at blive ved at kramme. Bliv i hinandens arme, slap af og bare nyd det.
Hvad så med konflikterne?
Måske tænker du nu: Ja ja, det er meget godt med al den snak om nærhed, kys og kram. Men hvor er det svært at give, når man bare er SÅ træt af alle problemerne i parforholdet? Så er det da ikke knus og kram, der ligger lige for.
Nej, det er sandt. Men det er også sandt, at de fleste par først kommer i parterapi, når fastlåste konflikter har fået lov at skabe afstand og kulde mellem parterne i alt for lang tid. Eller når fx utroskab har vækket parret til at gøre noget for deres tyndslidte kærlighedsforhold.
Og hvorfra skal parret så hente overskud til at håndtere krisen og konflikterne, hvis de ikke har gode kærlighedsvaner med i bagagen eller er villige til at opbygge sådanne vaner og vise kærlige handlinger midt i al smerten?
Jeg siger nogle gange, at det aldrig er for sent at opøve gode kærlighedsvaner i et parforhold. Selvfølgelig er der undtagelser, men min indstilling vil altid være at lade tvivlen komme kærligheden til gode!
Og så er det ikke så tosset at vide noget om, hvad der puster liv ind i en kærlighedsrelation, og hvad der med op til 96 procents sandsynlighed fører til skilsmisse, medmindre parret beslutter sig for at gribe roret og styre væk fra katastrofekursen.
Læs meget mere om både pleje af parforholdet og metoder til at håndtere konflikter i parforholdet.
Noget om at finde og prioritere tid til at pleje parforholdet:
Noget om sex, erotik og skøn berøring:
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/beroering/ og
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/sex-erotik-guldgrube/
Noget om gode færdselsregler for samtalen i parforholdet
-
- Snak om jeres uenigheder på en god måde – et konkret værktøj lige til at downloade og bruge: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/lyt/
https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/nul_negativitet/ - https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/saadan-faar-snakket-svaert/
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/undgaa-destruktive-dans-jeres-parforhold/
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/vis-boernene-hvordan-man-skaendes-paa-en-god-maade/
- Her noget om at snakke på samme kanal og ikke gå i forklarings- eller løsnings-mode for tidligt: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kanaler/
- Snak om jeres uenigheder på en god måde – et konkret værktøj lige til at downloade og bruge: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/lyt/
En snak på 10 minutter
som løfter parforholdet
Sæt en timer eller et æggeur. 10 minutter er nok. Så vidt muligt hver dag. Fortæl hinanden:
- Min bedste oplevelse siden sidst, vi snakkede. Det gjorde mig (en følelse, fx glad, varm, taknemmelig, stolt).
- Min indre ”vejrmelding” lige nu: Sådan har jeg det… sådan føles det at være mig i dag.”
- Dagens værdsættelse: Jeg sætter pris på, at du (fx kyssede mig, lavede mad til mig, tog min opvask i aftes …” Det gør mig (en følelse).
- Er der noget, vi skal orientere hinanden om af stort og småt? Nye aftaler til kalenderen? Hvad skal vi i den kommende uge? Hvordan får vi tingene til at hænge sammen – SAMMEN?
- Aftal tidspunkt for næste 10-minutters snak.
Læs denne artikel som pdf
Mikro-romantik i hverdagen
Alle ved det – og videnskaben ved også hvorfor: Det er dejligt at blive rørt, særligt af den, man elsker allermest. Hormonet oxytocin er forskernes navn på det stof, som et par oversvømmer hinanden med, når de kysser, krammer, kæler, kilder og har skøn sex med hinanden.
Det kaldes også for lykkehormonet og frigøres hos begge køn ved alle former for behagelige og nydelsesfulde stimuli – det kan også være en nær øjenkontakt, en god, fortrolig snak og et kærligt smil.
Den slags kontakt påvirker vores centrale nervesystem, så vi spænder af, stresser af og lader ro og varme brede sig i kroppen.
Berøring, fortrolighed og varm kontakt er livsnødvendig næring for parforholdet.
Her er en artikel, jeg har skrevet om sex i parforholdet.
Her er link til en artikel i Politiken om samme emne:
https://politiken.dk/viden/art5619629/Ber%C3%B8ring-fylder-hjernen-med-krammehormoner