Det er vigtigt at sige ”jeg elsker dig,” men det er en ekstra gave at fortælle hvorfor.
Af: Nils Lind, parterapeut, Kolding
www.nilslind.dk
Min far fløjtede og sang tit for sig selv. Én af favoritterne var sangen ”I love you because…” med den amerikanske country & western crooner Jim Reeves. Omkvædet lød: ”I love you for a hundred thousand reasons, but most of all I love you, ‘cause you’re you.”
Den sang er blevet siddende I mig. Vi har alle brug for at vide, at vi er elskede for dem, vi er – ikke blot for det, vi præsterer, ejer eller har magt over.
I et parforhold er det vigtigt at fortælle om sin kærlighed med ord, så man ikke ender som i vandrehistorien om et vestjysk guldbryllup, hvor konen i sin tale fortalte sin mand, at de 50 år da ikke har været så ringe endda, men at hun nu godt kunne have tænkt sig at høre ordene ”jeg elsker dig” undervejs. Manden svarede lavmælt: ”Det har a jo so’ jæn gång; a ska nok sæj’ te, hvis det ændre’ sæ’.
Godt nok er jeg også vokset op i Vestjylland, men min far var god til at fortælle min mor om sin kærlighed til hende. Igen og igen.
Flere farver på paletten
I mit arbejde som parterapeut snakker jeg med mine klienter om to måder, hvorpå man kan undgå, at de tre gyldne ord mister deres magi i langvarige parforhold:
- Undgå at devaluere ordene: Mange par fortæller faktisk hinanden jævnligt, at de elsker hinanden, men budskabet slår alligevel ikke rigtig Det kan bl.a. skyldes, at ”jeg elsker dig” enten mest bliver sagt sådan lidt hurtigt og henkastet – som en slags indgroet ritual – eller at ordene bliver brugt til at gyde olie på vandene i anspændte situationer for at undgå at snakke om noget konfliktfyldt. I begge tilfælde mister ordene noget væsentligt af deres særlige magi.
- Brug flere farver på følelsespaletten. Det er dejligt at høre ordene ”jeg elsker dig.” Men ligesom i sangen, jeg nævnte i begyndelsen af klummen, så skinner og stråler budskabet mere, når det beriges med nogle af de ”hundred thousand reasons,” som Jim Reeves og min far sang om. Det handler resten af denne klumme om.
To ekstra lag
Hvis du har en kæreste / ægtefælle (eller gerne vil have én), så forestil dig, hvordan han / hun vil opleve disse tre sætninger:
- ”Jeg er stolt af dig.”
- ”Jeg er stolt af at have dig i mit liv.”
- ”Jeg er stolt af den nærværende måde, du er sammen med børnene på. Du er en fantastisk (far / mor).
Alle tre slags komplimenter er værdifulde. Vi har bare brug for en gang imellem at høre specifikke værdsættelser. At få et ærligt, kærligt indblik i, hvordan vi helt konkret bliver set af den, hvis mening er allervigtigst!
Derfor er det paradoksalt, at vi kan være gavmilde med ros, anerkendelse, skulderklap og ”tak for din hjælp” til kolleger, venner, familie og børn, mens vores partner måske i virkeligheden hører mere ris end ros? Mange tænker, at deres partner da godt ved de positive ting. Men nej, antallet af tankelæsere i befolkningen er stærkt overvurderet.
Brusebadet
I parterapien giver jeg nogle gange parret en øvelse, jeg kalder for ”det varme brusebad.” Her skal de hver især skrive en liste med specifikke komplimenter og værdsættelser om hinanden. De får nogle ledesætninger (dem med fed skrift) og kan så selv sætte specifikke ord på.
Her er nogle eksempler:
Du er så smuk.
Du er så god til at få mig til at grine. Det er guld værd – du løfter mig op.
Jeg er så heldig at have dig i mit liv, for du får mig til at slappe helt af. Kun med dig kan jeg være helt mig selv.
Jeg sætter virkelig pris på, at du bidrager så meget til vores økonomi. Det gør mig både tryg – og stolt af dig!
Tak fordi du er så loyal og bakker mig op, når jeg er presset i hverdagen.
Jeg beundrer dig for din evne til at bevare roen, når jeg bliver stresset og mister overblikket. Du gør mig så tryg.
Parret fortæller så hinanden deres værdsættelser i et stille og roligt tempo. Se en beskrivelse af øvelsen her på siden.
Det er rørende at få lov at være vidne til, hvordan de kærlige ord virker på modtageren. Ansigtsudtrykket og blikket fyldes med varme, og tit løber glædestårer ned over begges kinder. Nogle bliver også decideret overraskede over nogle af de ting, som partneren har sat pris på i årevis, men ikke sat ord på.
A propos overraskelse
Det giver sig selv, at en øvelse som den, jeg beskrev før, skaber glæde og ekstra samhørighed.
Men nogle af de allermest virkningsfulde komplimenter er faktisk dem, der kommer uventet. Så hvis du i lang tid har gået og beundret, værdsat eller følt stolthed ved nogle træk hos din partner, så giv komplimentet til ham / hende på en helt almindelig dag.
Fx: ”Jeg har gået og tænkt over, hvor mange praktiske ting du faktisk går og gør for mig og vores lille familie. Du skal bare vide, at jeg ser det – og at det er guld værd.”
Eller: ”Når du kommer hjem efter din løbetur, får jeg nogle gange lyst til at følge med dig i bad. Du er bare så toplækker!”
På den måde kan den ene slags varme brusebad føre en anden med sig.
Giv en gratis gave af umådelig værdi:
Det varme brusebad
Nej, det handler hverken om spa eller wellness (selv om det bestemt også er en lækker kærestegave).
”Det varme brusebad” er en øvelse, som jeg nogle gange bruger i parterapien. Det handler simpelt hen om at overøse hinanden med positive ord og kærlige værdsættelser. For i parforholdets hverdag glemmer vi nemt at fortælle, hvor vigtig, vidunderlig, smuk, stærk, sej, klog, inspirerende, lækker og helt speciel han eller hun faktisk er.
Sådan gør I:
Forberedelser:
- Skriv hver især på et stykke papir sætninger som ”Du beriger mit liv med …” ”Du er så …” Jeg er heldig at have dig i mit liv, fordi …” Et eksempel: ”Jeg er heldig at have dig i mit liv, fordi du er så god ved mig og vores børn.”
- Skriv hver især alle de ord og sætninger, der dukker op. Giv jer god tid. Gerne hen over nogle dage.
Selve ”brusebadet”:
Husk at holde et lavt tempo hele vejen igennem.
- Aftal et tidspunkt for ”brusebadet.” I skal være alene, bare jer to, og I skal have god tid. Kombinér gerne med et lækkert måltid for to.
- Aftal hvem der først skal give / modtage brusebadet. Modtageren skal sætte sig godt til rette i en stol. Giveren lægger sin liste på et bord eller en stol og læser for sig selv den første sætning.
- Gå hen til modtageren, læn dig ind mod hans / hendes ansigt, så jeres øjne er ca. 30 cm fra hinanden. Sig roligt din sætning … og bliv i øjenkontakten, til du kan mærke, at din partner har taget dit budskab ind (det lyder måske underligt, men det kan man som regel mærke). Modtageren må ikke sige noget, kun lytte og tage imod.
- Giveren går nu langsomt hen til sin liste og indprenter sig næste sætning. Gå nu – stille og roligt – hen og afleverer den – på samme måde som før. Og så fremdeles.
- Når giveren har afleveret alle sine budskaber, sætter I jer tæt over for hinanden. Fortæl hinanden, hvordan det føltes at give og modtage. Hvad gjorde særligt indtryk at høre?
Byt roller, når I er færdige med første runde.
Indbrudstyven, smugleren
og gloriepudseren
Denne artikel er tredje og sidste i en miniserie om at undgå de mest udbredte faldgruber, som afsporer samtalen i parforholdet:
Du kan læse om flere parforholdsemner og konkrete redskaber på: www.nilslind.dk/nyheder-og-artikler/