Giv ikke op, selv om parforholdet får Corona-stress
Af: Nils Lind, parterapeut, Kolding.
Så kom statistikken, der viser det, som vi parterapeuter har sporet gennem måneder: Mange parforhold lider under Corona-krisen.
Fra sidste år til i år ser har der været en stigning på ca. 9 procent i antallet af skilsmisser. Det kom ellers efter et fald i skilsmisse-statistikken. fra 2018 til 2019. Så Corona-pandemien har også smittet kærlighedslivet.
Det skal også siges, at nogle parforhold og familier trives og blomstrer, fordi de nu endelig – ufrivilligt – har fået mere tid til hinanden. For en parterapeut er det bare så skønt at se og høre om.
Men tilbage til de par, som har fået det værre med hinanden under Corona-krisen:
Der sker typisk det, at de konflikter og uenigheder, der lå under overfladen, bryder frem og bliver tydelige, når vi tvinges til at være meget mere sammen i familien.
DR har talt med en kvinde, som for to uger siden blev hun skilt fra sin mand efter næsten 10 års ægteskab. Hun siger:
“I mange år har det været så fantastisk, at jeg ikke troede, at det kunne lade sig gøre. Så kom Corona, og man fik snerret mere ad hinanden. Det ene ord tog det andet, og så nåede vi dertil, at vi stoppede festen.”
Ulykken er altså her, at et par, som ellers haft haft det godt i mange år, giver fortabt, når de ikke længere kan løse deres uenigheder, så det ender i mundhuggeri og skænderier. Helt uanset at de i 10 år har opbygget et kærlighedsforhold sammen.
I et parforhold får man uundgåeligt negative, svære følelser. Det er dem, der ligger under overladen på tegningen nedenunder. Men i hverdagen er det tit kun toppen af isbjerget, vi viser til hinanden, fx irritation, vrede, tilbagetrækning. kulde og kritik.
Når vi kun viser hinanden toppen af isbjerget, kan man nemt komme til at tro, at kærligheden er slidt. Hvordan kan min partner vise så meget negativitet, hvis han / hun stadig elsker mig. Og når jeg selv viser min partner toppen af isbjerget, er det så fordi vi bare ikke passer sammen?
Nej for Søren. Det er MENINGEN, at et par skal have konflikter, for de vokser – sammen og hver for sig – ved at lære om både partnerens og ens egne følelser på bunden af isbjerget.
Læs evt. mere i disse artikler på min hjemmeside:
- Noget om konflikterne i parforholdet som vej til personlig udvikling: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/konflikter-voksevaerk/
- Undgå ødelæggende mønstre i måden, I kommunikerer: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/undgaa-destruktive-dans-jeres-parforhold/
- Den gode parsamtale skal opbygges ligesom et hus: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/fundament
Så kast ikke alt det gode, I har sammen, ud med badevandet. Giv forholdet en chance.
Dog:
Et parforhold med vold er aldrig det rigtige valg
Hvis du er i et parforhold med fysisk eller psykisk vold, skal I kun overveje at blive sammen, hvis den voldelige partner siger ja til at modtage professionel hjælp. Se www.levudenvold.dk
Udvalgte guides til
gode parsamtaler
36 spørgsmål, som kan føre til (ny)forelskelse: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/forelsket
Her er en quiz og artikel om at kende hinandens kærlighedssprog: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kaerlighedssprog/
Husk det, der går godt: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/husk_det_positive/
Om at skaffe tid til at pleje forholdet:
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/tid-til-parforholdet/
- https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/giv-hinanden-6-sekunders-kys-lidt-mikro-romantik-hver-dag/
Noget om at få gang i dybere snakke med hinanden: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/kendskab/
Den gode parsamtale skal opbygges ligesom et hus: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/fundament/
Snak om jeres uenigheder på en god måde. Den anerkendende dialog er et konkret værktøj lige til at downloade og bruge: https://nilslind.dk/nyheder-og-artikler/lyt/