Undgår I at snakke
om penge i parforholdet?
Økonomi er et ømtåleligt emne eller ligefrem tabu at snakke om i mange parforhold. Man vil ikke virke smålig, blande sig eller vise mistillid hinanden. Men der er masser af vigtige følelser involveret i parforholdets økonomi. I denne måneds klumme giver parterapeut Nils Lind, Kolding, inspiration til en god og ligeværdig snak om pengesagerne.
Af Nils Lind, parterapeut, Kolding
www.nilslind.dk
”Hvorfor skal jeg være med til at betale dit dyre tøj eller din dyre hobby?”
”Det er mig, der tjener mest, men dig, der bruger mest. Er det retfærdigt?”
”Du betaler afdragene på huset, og huset står i dit navn. Men hvad så med alt det, jeg går og betaler til mad osv. hver måned? Det står ingen steder …”
”Det er kun mig, der har overblik over vores økonomi. Jeg savner, at du tager et medansvar.”
”Du indbetaler mange penge på din pensionsordning hver måned. Det har jeg ikke råd til, så hvordan er jeg sikret?”
Det er fem eksempler på bitre spørgsmål, som mange går og brænder inde med. For hvordan tager man snakken om negative følelser om økonomi i et kærlighedsforhold, uden at det ender i:
- Forbitrede skænderier præget af bebrejdelser, kritik og lange diskussioner?
- En træls rollefordeling, hvor den ene kommer med løftede pegefingre, mens den anden føler sig behandlet som et forkælet barn?
- At man får prikket hul på en byld, der kan true parforholdet?
Men det kan faktisk styrke parforholdet at få en god, konstruktiv finans-snak derhjemme. Og det kan være farligt at lade være. Som parterapeut hører jeg ofte om forbitrede følelser, som har fået lov at forgifte forholdet alt for længe.
Heldigvis er der masser af par, der har gode, klare aftaler, som de finder retfærdige, og som de føler sig fri til at snakke om, hvis der opstår uenigheder. Men undersøgelse fra Danske Familieadvokater i 2017 viste bl.a., at …
… 82 pct. af gifte danskere enten ikke ved, hvad formuefællesskab betyder, eller fejlagtigt tror, at man automatisk ejer halvdelen af alle fysiske ting, som man har anskaffet sig gennem årene.
Dette er en typisk ”kvindefælde,” da mange store fælles anskaffelser som hus, sommerhus, bil, møbler, tv osv. ofte kun kommer til at stå i mandens navn. Så er kvinden rigtig dårligt stillet i tilfælde af skilsmisse.
Nu indretter man jo ikke et parforhold ud fra, at man skal skilles, men for hele familiens skyld er der brug for, at to voksne, der lever sammen, har klarhed over deres økonomiske stilling, hvis noget skrækkeligt skulle ske.
Der er følelser i penge
Det er dog ikke kun de dramatiske situationer som skilsmisse og død, der gør det nødvendigt at indgå rettidige og retfærdige aftaler med hinanden. Det meste af samlivet består jo heldigvis af hverdage, og det har stor følelsesmæssig betydning, hvordan et par i hverdagen omgås egne og fælles penge. Når den ene dag tager den anden, kan det blive svært at begynde at stille nærgående spørgsmål eller påpege ting, som man ikke finder retfærdige. Vil man blive set som én, der går i for små sko? Eller vække uro hos partneren for, at man tvivler på parforholdet?
Men tag mod til jer og tag snakken op. Gerne ved at bruge det oplæg til ”dagsorden,” som står på denne side i Ugeavisen.
Tendensen går mod mere og mere solo-økonomi i parforholdet, dvs. at hver partner ud over en fælles konto også har egne konti, som ikke umiddelbart er synlige eller tilgængelige for den anden. Læs mere om det i illustrationen til denne klumme.
Den stadigt mere adskilte økonomi øger behovet for gennemskuelighed, åbenhed og god, konstruktiv samtale om pengesagerne.
Her er links til nyttig viden og inspiration om parforhold og økonomi:
Parterapeut Mikael Hofman: Undgå, at dårlig økonomi ødelægger parforholdet
Femina: Det uventede trick til et bedre parforhold
Woman: Pengene og parforholdet
Undersøgelse: Mindre fællesøkonomi i parforholdene
Danske Famileadvokater: Mange parforhold har rod i papirerne
Sådan kan I åbne en god
snak om jeres økonomi
Afsæt et par timer en aften, hvor I har god tid sammen uden forstyrrelser fra børn, mobiltelefoner eller andet. Aftal på forhånd, hvem der tager sig af punkt 7 på ”dagsordenen.” Forbered jer evt. ved at læse de links om parforholdsøkonomi, som du finder på denne side.
Fortæl på skift hinanden:
- Noget, du sætter pris på, at din partner har gjort / sagt eller været på i den seneste uges tid. Fx: ”Det var dejligt, at du (…) Det gjorde mig varm og glad.
- Hvordan er jeg blevet opdraget eller præget hjemmefra, når det handler om penge og det at styre sin økonomi. Hvordan påvirker det min indstilling til, hvordan vi håndterer økonomi i vores parforhold?
- Noget jeg synes fungerer godt, når det handler om vores økonomi …
- Noget, jeg kunne ønske, at vi ændrer på, når det handler om vores økonomi (…) Det ville give mig en følelse af (…)
- Det, jeg selv kan bidrage med til det (…)
- Det, jeg ønsker mig, at du bidrager med til det (…)
- (En pause med rejemadder og evt. bobler).
- Det, jeg synes godt om ved det, du sagde under punkt 3, 4 og 5.
- Det, som jeg godt vil bidrage med fra punkt 6 (…)
- Lav en aftale, som skal gælde fx to måneder, hvorefter I kan justere den.