Tag feriestemningen med hjem
til parforholdets hverdag
Hold fast i ferie-romantikken, når I kommer hjem. Der behøver ikke at ”gå leverpostej i den,” når hverdagen begynder igen efter ferien.
Kender I det? Når I er på ferie sammen, sker der nogle gange ting og sager imellem jer: I har gode, lange snakke om aftenen, I har lækker sex med hinanden, og I kan føle jer helt nyforelskede og frie sammen – ligesom i den første tid.
Men når hverdagen så begynder igen, forsvinder magien hurtigt – selv om I på ferien måske har lovet hinanden, at nu skal I altså have mere nærvær, sex og sjov ind i parforholdet.
Når jeg har par i terapi, beskriver de det tit som, at ”der går leverpostej i hverdagen.”
Men faktisk er det muligt at holde fast i det sjove, sexede og tætte. Også en travl hverdag i en børnefamilie. Også i parforhold med mange år på bagen.
Forskning udført af bl.a. den amerikanske psykolog John Gottman viser tydeligt, at de par, der lykkes med at skabe og vedligeholde et lykkeligt forhold, bruger tid på at søge sammen. Snakke sammen, gøre ting sammen, spørge ind til hinanden, røre ved hinanden, elske med hinanden.
Gottman og mange andre forskere peger på tre hovednøgler til at vedligeholde det gode parforhold: af kærlighedsforholdet. De hedder 1. konflikthåndtering, 2. kærestetid og 3. erotik / sex:
- Sørg for at værne om den gode og frie stemning mellem jer. I et levende parforhold vil man aldrig kunne undgå frustrationer, irritationer og sårede følelser. Men sørg for, at de ikke hober sig op. Fortæl hinanden om det på en god og respektfuld måde. Al forskning viser, at de par, der er bedst til at holde parforholdet i live, ikke er dem med færrest konflikter, men dem, der sørger for at håndtere konflikterne sammen!
- Sørg for at afsætte tid til bare jer to. Kald det ”vi-tid,” ”parforholdstid,” ”kærestetid.” Kald det, hvad I vil, bare I sætter tiden af. Om nødvendigt ved at skrive det ind i kalenderen. Og I skal ikke nøjes med ”ydertimerne” inden sengetid på en hverdag, hvor I måske er trætte og flade. I skal have god tid sammen – og det behøver ikke være på en gourmet-restaurant eller biograftur. Gør noget sammen, som I nyder, og som skaber nærhed, varme og samhørighed. Gå en lang tur sammen, få vind i håret. Giv hinanden massage en hel aften. Eller kør ud i det blå. Far vild. Vær spontane, tag på udflugt, måske uden at bestille overnatning på forhånd. Overrask hinanden. Få børnene passet. De bliver også gladere af at have gladere forældre.
- Husk, at erotik og sex er en vigtig del af jeres parforhold. IKKE som en pligt eller noget, som sker på den enes præmisser. Men som en sjov, fræk og varm kanal, I kan stille ind på sammen. Hvis ikke I trives på den erotiske kanal, vil det helt sikkert give konflikter, hvor I ender med slet ikke at forstå hinanden. I parterapien hører jeg tit sætninger som: ”Du tænker kun på sex – jeg føler mig jagtet og presset og får dårlig samvittighed, når jeg afviser dig…” Eller: ”Jeg er den eneste, der tager initiativ til sex, og du aner ikke, hvor såret jeg bliver alle de gange, hvor du undgår mig eller siger ”senere,” men det så ikke bliver til noget alligevel.”
Mange par er kommet til at se konflikter omkring det seksuelle som uløselige. Og det er et faresignal, fordi det smugler flere konflikter ind i forholdet på andre områder, og begge parter bliver mindre gavmilde med kærtegn, anerkendelse og kæreste-tid. Det øger risikoen for utroskab eller et tyndslidt parforhold.
Boks:
Tag en kærestesnak
en gang om ugen
Hvor godt kender I hinanden? Det lyder som et dumt spørgsmål til et par, som har levet sammen i måske 10 eller 40 år. Men i parterapi bliver det nogle gange tydeligt, at den ene eller begge har forsømt at holde sig opdateret med, hvad den anden oplever, tænker og føler.
Her er et forslag til en ugentlig par-snak på 15 minutter. Uden afbrydelser fra børn, telefoner eller andet. Bare jer to. Et kvarter om ugen. Det kan de fleste afsætte.
Fortæl på skift hinanden:
- Min bedste oplevelse den sidste uges tid var, da (…) Det gjorde mig (…) (fortæl om en følelse). Oplevelsen kan fx være noget, der er sket på arbejdet, i familien eller under en fritidsaktivitet.
- Sådan er det at være mig for tiden. Giv din partner en ”indre vejrmelding” om, hvordan du har det, om dit humør og dine tanker.
- Noget ved dig, som jeg sætter pris på i den forløbne uge var, da du (…) Det gjorde mig (…) (fortæl om en følelse).
- Hvordan går det mellem os to? Er der noget, vi skal have snakket om eller justere? Hvis der er en konflikt, I skal have snakket om, så lad jer gerne inspirere af min artikel om “de gode færdselsregler.”
- Hvad skal der ske i den kommende uge? Fortæl hinanden om
- aftaler, du har indgået med andre, og som kan have indflydelse på din partner, eller som det måske bare er rart at blive orienteret om.
- hvad I ønsker og forventer af hinanden i den kommende uge. Aftal hvem der gør hvad hvilke dage.
“Det er muligt at holde fast i det sjove, sexede og tætte. Også i en travl hverdag i en børnefamilie. Også i parforhold med mange år på bagen.”