Parterapi

 


Besøg også min
Facebook-side
 FB f Logo blue 50 

 

Parterapi - Find hinanden igen

Parterapeut i Vejle, Horsens, Kolding, Middelfart, Haderslev, Fredericia og resten af Trekantsområdet

Et parforhold begynder som en fantastisk oplevelse af forelskelse, fascination og senere måske kærlighed. Men mange par løber ind i problemer i forholdet. Nærheden og den tætte samhørighed bliver mindre. Konflikterne og irritationsmomenterne vokser. Bebrejdelser og nogle gange mudderkastning får parterne til at isolere sig og holde op med at være gavmilde og spontane over for hinanden. Også i sengen. Nogle lever til sidst nærmest hver deres parallelle liv under samme tag.

Parterapi handler om at finde hinanden igen. Begynde at tale sammen på en ny - ikke-bebrejdende måde. Være sammen på en måde, så I igen kan mærke kærligheden og få den til at vokse og blive dybere.

 

Parterapi med konkrete værktøjer

Via parterapeuten får i igennem terapien effektive, konkrete redskaber til at vedligeholde og værne om det gode parforhold.

I får udleveret jeres egen par-mappe med bl.a. en "opskrift" på tryg og konstruktiv konfliktløsning. Mellem terapi-sessionerne får I hjemmeopgaver, dvs. øvelser og indbyrdes aftaler, som skal bringe de gode principper fra parterapien med ind i jeres konkrete dagligdag. På den måde øger I udbyttet af parterapi og I oplever hurtigere fremskridt.

 

Undgå blindgyderne

Det er 100 procent naturligt, at der opstår konflikter, irritationer og følelser af svigt i et parforhold. Det afgørende er to ting:

  1. Om I får fortalt det til hinanden, når partneren siger noget eller handler på en måde, så I føler jer vrede, kede af det, svigtede eller sårede. Hvis I lader som ingenting og undgår de nødvendige snakke, så hober frustrationerne sig op. Typisk vil I også efterhånden holde op med at snakke sammen om de positive ting og om hverdagstingene. En gang imellem kan der måske komme et ordentligt udbrud af opsparet vrede. Men hvis I ikke får snakket stille og roligt om de bagvedliggende følelser hos jer begge, så opnår I faktisk kun at øge afstanden mellem jer. Frygten for den næste konfrontation gør den ene - eller jer begge - endnu mere tilbageholdende.
  2. Hvordan I snakker sammen om jeres uoverensstemmelser. Hvis I kommer ind i en vane med at snakke hårdt til hinanden og bebrejde og kritisere hinanden, så er vejen banet for enten voldsomme, ødelæggende skænderier eller et mønster, hvor den ene angriber, mens den anden "flygter" ved enten at forlade lokalet eller holde op med at høre efter. Hvis dette gentager sig flere gange, bruger I efterhånden mere og mere energi på at kæmpe for at blive hørt og på at forsvare jer imod det næste angreb.

Begge de to ovenstående måder at håndtere parforholdets konflikter på skaber en nedadgående spiral. Forholdet bliver låst fast i en knude af bebrejdelser og sårende adfærd. Man holder gradvist op med at tale ordentligt med hinanden, elske varmt og levende med hinanden og i det hele taget glæde hinanden i dagligdagen. Man kan kaldet det en destruktiv dans, læs mere om den her.

Nogle flygter fra de voksende konflikter ind i jobbets travlhed, børnepasningen - eller ind i den blindgyde, der hedder affærer og sidespring.

 

Ingen skurke og ingen helgener

Uanset hvordan problemerne viser sig i et parforhold, har jeg som parterapeut tre hovedopgaver, når et par begynder i terapi hos mig:

  • At skabe den nødvendige tryghed og guide parterne til at genskabe en god kontakt.
  • At holde mig totalt neutral. Jeg vil aldrig "holde med" nogen af parterne eller fokusere ensidigt på kun den enes ansvar for at pleje parforholdet. I parterapien er der hverken skurke eller helgener!
  • At give parret helt konkrete og direkte brugbare redskaber til at få endnu mere ud af hinanden og løse uoverensstemmelser på en god måde. Det skaber en god spiral, hvor begge parter får lyst til at give mere af sig selv og på den måde få et endnu mere berigende parforhold.  

 

At genfinde erotikkens guldgrube

Konflikterne i parforholdet går næsten altid ud over det intime nærvær og seksualiteten. Og når sexlivet er utilfredsstillende for den ene eller begge parter, opbygges der ofte en masse usagte følelser af vrede, svigt, utilstrækkelighed og dårlig samvittighed. I parterapien kan vi også arbejde med at genfinde den guldgrube af livsenergi, glæde, overskud og kærlighed, som erotikken rummer. Arbejdet med de seksuelle temaer foregår nænsomt og med respekt for jeres grænser. Læs mere her.

 

Det, I gør, giver I videre til børnene

Det er vigtigt at arbejde bevidst med sit parforhold. For sin egen og partnerens skyld - men også for evt. børns skyld. Et barn mærker ubevidst stemningen mellem far og mor, uanset hvor godt de forsøger at skjule deres konflikter. Og barnet lagrer inden i sig, hvordan de voksne løser - eller ikke løser - disse konflikter.

Al tilgængelig viden og erfaring viser, at vi som voksne ubevidst følger nogenlunde de samme mønstre, som vi har set hos vores forældre i vores barndomshjem. Derfor er det vigtigt at give vores børn nogle positive forbilleder for, hvordan et voksent kærlighedsforhold kan være. Ikke ved at fortie eller undertrykke de uundgåelige interessekonflikter i parforholdet, men ved at løse dem på en moden og konstruktiv facon.

 

Terapeutisk metode for parterapi

Jeg anvender Imago Relationsterapi, som kort sagt handler om, at parforholdet – med dets uundgåelige konflikter og magtkampe – kan være en hovedvej til personlig udvikling for begge parter. Når vi føler os accepteret og elsket som dem, vi er - inklusiv alle de måder, vi er forskellige fra partneren på - så sker der ting og sager. Så har vi også overskuddet til at sætte pris på hinandens forskelligheder i stedet for at fordømme og bekæmpe dem. Så vokser kærligheden! Formålet med Imago relationsterapi er at sætte jer i stand til at bryde med den destruktive dans og opbygge "Parforhold Version 2.0."

 

Parterapeut i Horsens, Vejle, Kolding, Middelfart, Haderslev, Fredericia og resten af Trekantsområdet

Hør mere om parterapi i Horsens, Kolding, Middelfart, Haderslev, Fredericia og resten af Trekantsområdet på 5048 9484.