Psykoterapi og personlig udvikling

Klik her for at booke 
forsamtale. 
Eller ring til mig på 5048 9484

Se også min
Facebookside  FB f Logo blue 50

kompas 001

Har du mistet retning i livet eller tabt den røde tråd?

Terapi for Kolding, Middelfart,
Vejle og Fredericia

”10 procent af livet er det, der sker med mig.
90 procent er den måde, jeg reagerer på det” (Charles A. Swindoll)

klikboks flad

 

De fleste begynder i individuel psykoterapi hos mig, fordi de føler, at de sidder fast i livet på én eller anden måde. Enten ved det ikke, hvad de skal gøre for at ændre deres livssituation positivt, eller også ved de det, men føler sig handlingslammede.

Psykoterapi handler om – guidet af psykoterapeuten - at genvinde overblikket. Lære at bremse tankemylderet inde i hovedet og sætte ord på følelser og tanker, én for én. Zoome ind på det, der betyder noget og holde støjen fra ligegyldighederne ude.

Uanset om anledningen til besøget er stress, angst, ensomhed, depression, sorg, eller knas i parforhold, familie eller venne-relationer, så er psykoterapi både

·         et værksted til at håndtere den nuværende krise og

·         et springbræt til personlig udvikling. Til at (gen)finde sine indre værdier og leve i større harmoni med dem.

Når man skal låse sig fri af gamle handlingsmønstre og fx turde sige nej og stå op for sig selv, er der fire nødvendige nøgler:

·         Kortlægge det, som giver dig følelser af glæde, mening, kontakt og kærlighed.

·         Få øje på de automatiske negative tanker, bekymringer og indre begrænsninger, der spærrer for, at du ser dig selv, din omverden og dine handlemuligheder klart.

·         Sætte ord på – og arbejde med - de følelser, som de negative tanker udløser. 

·         Skille tingene ad: Hvad er bare tanker, som hører min fortid til, og hvad er relevant at bruge som rettesnor lige nu og i fremtiden.

Dybest set handler de fleste kriser i livet om vores relationer, dvs. vores forhold til andre mennesker – og til os selv. Derfor er der en dyb sandhed i dette citat af sangerinden Alanis Morissette:

”Jeg har indset, at når mine relationer virker, så virker alting i mit liv.”

 "I have found that when my relationships work, that everything in my life works."
Alanis Morissette

Valget af psykoterapeut er vigtigt. Tag en god beslutning for overblikket i dit liv:
klikboks flad

Grunde til at vælge psykoterapi

Her er nogle af de typiske sætninger, som jeg hører i første samtale:

”Jeg føler mig presset fra alle sider: Familien, kæresten, jobbet. Og jeg synes ikke, jeg gør det godt nogen af stederne.”

”Jeg føler mig stresset. På jobbet, ja, men derhjemme bliver jeg kortluntet, og så er stressen også flyttet med ind i familien. Jeg har så dårlig samvittighed. Men alle ser mig som tjekket og med styr på det hele.”

”Jeg vil gerne gøre alle tilpas. Jeg påtager mig for meget og kan ikke sige nej. Dem, der går mest ud over, er de nærmeste – kæresten og børnene.”

”Når jeg er oppe at køre, bliver jeg kontrollerende. Så skal alting bare køre efter min snor – og den er stram.”

”Jeg har perioder, hvor jeg er trist, ked af det og tænker utroligt dårlige tanker om mig selv. Så isolerer mig og trækker mig fra dem, der er vigtige for mig … og så bliver det bare værre, for så føler jeg, at jeg fortjener at være ensom – at jeg ikke er bedre værd.”

Jeg har nemt ved at blive forelsket og blive helt opslugt af at være sammen med min kæreste. Men når det begynder at blive seriøst, begynder jeg ganske langsomt at gøre og sige ting, som saboterer og underminerer parforholdet. Jeg har haft flere partnere, som jeg er gået fra, selv om vi faktisk slet ikke kunne undvære hinanden.”

”Jeg har svært ved at finde en kæreste. Jeg er så bange for at blive afvist, at jeg ikke tør vove pelsen og vise jeg er interesseret. Og jeg tør slet ikke sige det!”

Jeg er vokset op i et hjem med alkoholmisbrug. Det har på den ene side gjort mig stærk, så jeg kan klare næsten hvad som helst. Med én undtagelse: Kærlighed. Når jeg elsker en anden og tillader mig selv at blive elsket, trækker jeg mig eller saboterer forholdet.”

I kæresteforhold og andre tætte relationer kommer jeg til at lyve eller skjule ting, selv om det strengt taget ikke er nødvendigt. Lige når jeg lyver eller fortier, føler jeg mig usårlig, men jeg ved godt, at tingene bare bliver meget værre, når sandheden kommer frem. 

”Få øje på de automatiske negative tanker, bekymringer og indre begrænsninger,
der spærrer for, at du ser dig selv, din omverden og dine handlemuligheder klart.”

 

Terapi er en nærværende og intens samtale

Terapien er først og fremmest en nærværende og ofte intens samtale. Men det er allermest dig, der snakker. Jeg beder dig om at fortælle og stiller med mine spørgsmål skarpt på steder, som du ikke så let kommer ind til selv. Vi kortlægger sammen, hvor du uden at ville det sætter barrierer op for dig selv - og jeg guider dig til at arbejde målrettet på at fjerne de unødvendige og uhensigtsmæssige indre barrierer.

Det skal smitte af på din hverdag. For det er ikke nok at arbejde i terapien. Vi udformer sammen nogle konkrete adfærdseksperimenter, som du prøver af i din hverdags-virkelighed. Det er eksperimenter, som går uden om de gamle barrierer, så du træder nye spor og får flere positive oplevelser. Det giver erfaringsmæssigt lyst og mod på flere barriere-brud, så du efterhånden kommer til at handle meget mere i overensstemmelse med dig selv og din indre kerne. 

Det er vigtigt, at både terapien og adfærdseksperimenterne udfordrer dig, men lige så vigtigt er det, at du føler dig tryg i processen. Det snakker vi om undervejs i forløbet, så vi går frem i et tempo, der passer for dig. 

Se flere eksempler på temaer i terapi her: hvorfor gå i terapi? 

 klikboks flad

Kontakt din psykoterapeut i Kolding, Vejle, Middelfart, Haderslev og Fredericia her

Kontakt psykoterapeut Nils Lind i dag og hør mere om terapi i Kolding, Vejle, Middelfart, Haderslev og Fredericia på telefon 50 48 94 84.

Gratis og uforpligtende forsamtale

Du har mulighed for at begynde med en gratis og uforpligtende forsamtale på ca. 30 min. Her foregår ikke terapi. Målet med forsamtalen er, at du fortæller om dine grunde til at ønske personlig udvikling og søge terapi, og at du får et indtryk af, om du tror, vi kan arbejde sammen. På mødet fortæller jeg om, hvad jeg kan tilbyde dig i din situation. Book en forsamtale her. 

 


Terapi Haderslev | Terapi Vejle | Terapi Fredericia | Psykoterapeut Kolding

Nils Lind din psykoterapeut i Kolding og Trekantområdet

Psykoterapeut Nils Lind